Over mij

2015_09_14 Jose (Alpha life)_1312

Mijn naam is José Been, geboren in 1979 in het mooie Drentse plaatsje Dalen maar nu met man en twee honden woonachtig in Vleuten. Het was in Drenthe dat ik groot werd maar na 18 jaar er gewoond te hebben, trok ik naar de grote stad. Naar Amsterdam. Ik studeerde er geschiedenis, Frans en Spaans en kwam via banen in de managementondersteuning terecht in de marketing en communicatie. Daar werd bevestigd wat ik altijd al wist. Ik moest nu eindelijk ‘iets met taal en schrijven’ gaan doen.

Sport is de rode draad in mijn leven. Vanaf mijn zevende jaar zwom ik fanatiek met een bronzen plak op de provinciale kampioenschappen als carrièrehoogtepunt. Verder keek ik sport op televisie en op de wegen waar de wielrenners waar mijn vader ploegleider van was, voorbij reden. Nee, een topsporter zou ik zelf nooit worden maar de sport verdween nooit uit mijn leven.

Zoals dat gaat leiden bepaalde gebeurtenissen in je leven tot een hele nieuwe situatie. In mijn geval was dat 18 december 2008, de dag dat ik de diagnose kanker kreeg. Inmiddels ben ik volledig genezen maar deze ervaring was het begin van een eigen bedrijf. SportLingua werd de naam van het bedrijf waar ik mijn passie voor sport en mijn talent voor taal en communicatie kon combineren.

Nooit had ik kunnen bevroeden dat ik de eerste vrouwelijke wielercommentator in zowel de Nederlandse als Engelse taal zou worden. Ik ben Eurosport dankbaar voor de kans die ze me gaven. Het was in 2019 echter tijd voor nieuwe kansen in een andere omgeving.

Vanaf 1 januari 2014 ging mijn onderneming verder onder de naam Tour de José Media. Het is mijn Twitternaam, en de naam waaronder mensen me nu kennen. De toevoeging ‘Media’ omdat mijn werkzaamheden van puur alleen taal en communicatie geëvolueerd zijn naar media, naar televisie en naar geschreven journalistiek.

Bekijk mijn volledige portfolio om te zien wat ik doe.