Ongelooflijk of ongeloofwaardig

Ik geef toe. Ik kan nog niet naar foto’s van Chris Froome in de roze trui kijken. Het doet de wielerfan in mij toch een klein beetje pijn maar was het ongelooflijk of ongeloofwaardig wat hij deed in die 19e etappe?

Er is al veel geschreven en gezegd over de kwestie. Veel wordt vanuit emotie geroepen, veel ook gebaseerd op het verleden, ver en dichtbij, maar ik wil er even zonder al teveel emotie naar kijken.

De vraag is of het ongeloofwaardig was wat Chris Froome deed. Ik geloof zoals bijvoorbeeld ook Hans Vandeweghe of The Secret Pro dat de prestatie legitiem was. Van de 159 renners die deze Giro uit hebben gereden, lukte het 16 renners om dat binnen een uur van Chris Froome, en daarmee ook Tom Dumoulin, te doen. Dat zegt niet zo zeer iets over Froome of Dumoulin – nou ja dat het ontzettend goede renners zijn, maar meer over het onmenselijk zware parcours van deze editie van de Giro.

Ik ben geen fan van de Italiaanse parcoursbouwers. Sinds het noodgedwongen vertrek van Michele Acquarone is het allemaal weer extremer dan extreem. Acht van de 19 etappes in lijn in de Giro van 2018 waren langer dan 195 kilometer. De Tour de France telt er dit jaar vier, de Vuelta drie, waarvan twee van net 195km.

De uitputting (letterlijk) van Thibaut Pinot en de monumentale inzinking van Simon Yates waren een direct gevolg van een veel te zware ronde. Sprinters kozen er massaal voor niet naar Italië te gaan. In de huidige tijd waarin we verwachten dat renners dit schoon doen, moet je niet acht marathons in drie weken willen plannen.

Over hoe Chris Froome zijn voorsprong bij elkaar sprokkelde in de 19e etappe is veel gezegd. De belangrijkste punten zoals ook The Secret Pro ze verwoordt: het was man tegen man. Dumoulin had alleen slepers mee (Lopez, Carapaz, Reichenbach). Froome wist precies wat hij ging doen en was voorbereid qua eten, aerodynamica etc. Eigenlijk was het enorm innovatief en spectaculair wat Team SKY, sportdirecteur Nicolas Portal en Chris Froome deden. En Froome is natuurlijk geen pannenkoek he.

Nee, het probleem, de schaduw over deze prestatie ligt wat mij betreft in december 2017 en begon met de oprichting van Team SKY en de claim dat alles zuiver moest: een claim die onder andere Steven de Jongh zijn baan kostte maar voor dr. Geert Leinders dan weer geen enkel probleem bleek te zijn.

Als je hoog van de toren blaast de meest transparante en schone ploeg te zijn, zullen mensen je willen pootje haken. Degene met de grootste bek zien mensen graag op hun bek gaan. Dave Brailsford, geridderd en al, zou het allemaal anders gaan doen. Hij zou het wielrennen gaan redden met nieuwe methodes, de marginal gains, en volledige transparantie. David Walsh, een gerespecteerde journalist en drakendoder van Lance Armstrong, ging embedded en schreef lovende woorden. Niets zou verborgen blijven.

Door de jaren heen bleken er toch veel dingen verborgen te zijn en Brailsford toch niet zo’n fan van die transparantie als die niet op zijn eigen voorwaarden plaatsvond. Matt Lawton, een Britse journalist die goed werk doet maar niet de meest gelukkige publicatie heeft gekozen – Daily Mail – om dat te doen, haalde veel boven water.

Veel speelt rondom Bradley Wiggins en zijn Tour de Francezege van 2012: cortisoneninjecties, Fluimicil dat vanuit Manchester naar de Dauphiné werd gevlogen en in Frankrijk gewoon vrij verkrijgbaar is in de ‘pharmacie’, testosteronpleisters die naar het hoofdkantoor van het toen nog innig verstrengelde British Cycling en Team SKY werden gestuurd, computers van teamartsen die gestolen bleken te zijn en wat zat er nou toch in de ‘jiffy bag’? In een parlementaire enquête moest er zelfs verantwoording worden afgelegd. Er gebeurde echter niets, de boel bleef schimmig en Sir Dave bleef.

Wiggins verdween op weg naar vele extra kilo’s en nog een Olympische gouden medaille uit de wegploeg en de kroonprins verscheen ten tonele. Sky bracht een revolutie in het wielrennen: bergop treintjes waarin elke schakel een vast aantal kilometers een bepaald wattage trapte om de kopman – Chris Froome – in de laatste 1,5km los te laten op een koffiemolenverzet. Renners die potentie hadden getoond top tien te rijden in een grote ronde (De la Cruz, Henao, Poels, Kwiatkowski, Thomas etc) werden aangetrokken en Sky had de middelen om de beste neoprofs aan te trekken. Saai was het vaak, maar ook enorm efficiënt. En Froome evolueerde zelf en dat siert hem: denk aan de waaieretappe of het aanvallen in de afdaling.

En toen kwam na vier Tour de France zeges en de Vuelta een positieve test. Nou ja, het is dus geen positieve test. Mijn vriendinnen en het grootste gedeelte van mijn familie interesseert wielrennen geen fluit maar hier stellen ze allemaal vragen over. Hij is toch positief. Nou nee. EPO, testosteron, CERA: dat maakt je allemaal instant positief. Er verschijnt een persbericht van de UCI en de ploeg in kwestie stuurt een persbericht de wereld in dat a. ze enorm geschokt zijn, b. de renner in kwestie alleen handelde en c. de ploeg mordicus tegen doping is. De renner wordt geschorst en de ploeg kan door. Deukje in de wielersport, de zoveelste, maar okay.

Echter, salbutamol mag tot op bepaalde hoogte omdat veel sporters kampen met (inspannings)astma. Die hoogte is duizend. Froome testte 2000. In december lekte iemand dit gegeven gecoördineerd aan zowel de Franse als Britse pers op hetzelfde moment. De geest was uit de fles. Was dit niet gelekt, was Sky nu ook met alle middelen bezig deze test te ontkrachten met één cruciaal verschil: we hadden het niet geweten.

Maar we weten het. We weten het nu al een half jaar. In dat halve jaar waren er verklaringen van onder andere defecte nieren en sloeg Sky schorsingsvoorstellen af. Froome en Sir Dave houden stug vol dat de renner in kwestie onschuldig is en dat de ploeg volledig achter hem staat. Punt b en c van het standaardstramien zijn daarmee gebroken.

Naar verluid heeft Team Sky inmiddels zo’n 6 à 7 miljoen in deze zaak gestoken. Daarmee kun je Roompot-Nederlandse Loterij twee jaar op de weg houden en zo’n 8 à 10 fatsoenlijke vrouwenploegen van serieus niveau oprichten. Je zou er ook de geweigerde bijdrage van de Provincie Groningen voor het WK2020 mee kunnen opvangen.

Het is een spel van lange adem geworden. De adem van Team Sky is lang. De bankrekening is goed gevuld.

Maar dan de vraag die iedereen in mijn omgeving me stelt: waarom is hij gestart in de Giro en zal hij mogen en waarschijnlijk ook gaan starten in de Tour? Gewoon, omdat Froome dat mag.

Bij een salbutamoltest is het aan de renner/ploeg om in een laboratoriumsetting te bewijzen dat zijn lichaam deze waarde op natuurlijke wijze heeft behaald. In januari reed Froome een grote ronde op training plus nog wat extra’s, gaf zijn opeens tot leven gekomen Strava aan. Mijn idee is dat ze daar een labtest op hebben willen baseren. Blijkbaar niet succesvol. Alles wordt uit de kast getrokken inclusief wetenschappelijk niet geheel onomstreden onderzoeken die beweren dat salbutamol en ja ook EPO niet prestatiebevorderend werken. Soort van ‘fake news’ creëren eigenlijk. There was no collusion with Russia.

De zaak sleept aan. De UCI en de WADA durven geen schorsing aan die niet 100% staat als een huis. Er is geen precedent voor een directe schorsing op basis van salbutamol. Sky zal meteen naar het CAS gaan om het aan te vechten.

Christian Prudhomme, de baas van de Tour, had het toch al niet zo op de methode Sky die nu al vijf jaar alle spanning uit het klassement in de Tour zuigt en zou niets liever willen dan Froome een startverbod willen opleggen. De regel staat zelfs in het reglement maar gezien de zaak Tom Boonen (en zijn recreatieve cocaïne) zal Sky dit met succes aanvechten.

Dus zal Chris Froome zijn titel gaan verdedigen in de Tour de France 2018. Misschien is Chris Froome volledig onschuldig. Dat kan. Hij had dat in stilte kunnen bewijzen als er in 2017 niet was gelekt. Maar we weten wat er in die laatste week van de Vuelta gebeurde. Dat weten plus de hele historie die Sir Dave en Team Sky in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, stralen af op Chris Froome. Het volkstribunaal van ‘guilty by association’ of in het Nederlands: waar rook is zal toch zeker wel vuur zijn, is opgericht.

Zelf kan Froome beweren dat deze zaak zijn imago en ‘legacy’ als renner niet zal schaden maar dat is onzin: een utopie. De naam Froome is voor eeuwig beschadigd, schuldig of onschuldig, en de wielersport wordt nu al een half jaar door het slijk getrokken. Wie daar precies beter van wordt, mag zich bij mij melden.

One Response to “Ongelooflijk of ongeloofwaardig”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>